TORNA - BOHRWERK - VARGEL - FREZE - KAMA AÇMA

 MAKİNA YEDEK PARÇA ve ÖZEL APARAT İMALATI

"Çeyrek asırlık Uzmak tecrübesiyle..."

Ana Sayfa Uzmak Tesisleri Tornanın Tarihçesi Özel Torna Tezgahları Referanslar iletişim

Haberler

Uzmak Makina Tuzla tesisleri üretime başladı... Devamı...

Tornanın Tarihçesi

 

Parçaya kesici alet önünde dönen bir hareket vererek talaş kaldırmaya tornalamak, bu işlemleri yapan tezgâhlara da torna tezgâhı denir. Üretim aracı olarak takım tezgâhlarının kullanılması insanlık tarihi ile başlamıştır. İlk torna tezgâhı ise iki ağaç arasına bağlanmış bir gerecin döndürülmesiyle düşünülmüştür. Buna ağaç tornası deniliyordu. Ağaçların uzun yıllar bekletilmeleriyle yapılan ilk elverişli torna 1700 yıllarında Fransa’ da geliştirilmiştir. Bunu takiben 1797’ de Henry Moudslay adında bir İngiliz vida çekmeye yarayan ilk tornayı geliştirmiştir. Bundan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ nde ilk tornaların çoğunda hem ağaç hem de metal kısımlar vardı. Metal gereçlerden yapılan ilk torna 1850‘ de geliştirilmiştir. Geliştirilen bütün torna tezgâhlarının çalışma prensipleri aynı olmakla beraber, bugün çok daha modern torna tezgâhları geliştirilmiştir. Bugüne kadar geliştirilen tezgâhlar içerisinde en eski ve günümüzde de en çok kullanılan torna tezgâhıdır. Torna tezgâhlarının birçok çeşidi vardır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1) Saatçi tornası

2) Masa tornası

3) Üniversal torna tezgâhı (Atölyelerde kullanılan)

4) Hidrolik kumandalı torna tezgâhları

5) Elektronik kumandalı torna tezgâhları

6) Özel torna tezgâhları:

-Rovelver torna tezgâhı (çok başlıklı , yarım otomatik).

-Otomatik torna tezgâhı.

-Düşey torna tezgâhı.

-Hava torna tezgâhı.

-Kopya torna tezgâhı.

-Sırt alma torna tezgahı (eksantrik).

-Kam torna tezgâhı.

-Üretim tipi torna tezgâhı.

Bu torna tezgâhı çeşitlerinin her birinin kendine has özellikleri vardır. Torna tezgâhında silindirik tornalama, delik delme, raybalama, kılavuz çekme, pafta çekme, konik tornalama, alin tornalama, vida çekme… gibi işlemlerin yanında taşlama, frezeleme, profil tornalama, yay sarma, demir, çelik, ağaç, plastik alaşımlar ve yumuşak gereçlere istenilen şekil ve biçim verme işlemleri uygulanabilir. İmalat atölyelerinde alet ve kalıp yapıcıları, tamirciler, ticari ve amatör işlerin binlercesi ile uğraşanlar torna tezgâhına ihtiyaç duyabilir. Torna tezgâhlarının makine endüstrisindeki yeri diğer tezgâhlarınkinden çok daha büyüktür. Bu tezgâhlar, makine parçalarının tam ölçüsünde, hassas ve çabuk yapımı sağlamada kolaylıkları bakımından önemlidir. Endüstrinin gelişmesine paralel olarak, ilk ilkel torna tezgâhlarından, günümüz teknolojisi hidrolik kumandalı ve nümerik kontrollü takım tezgâhlarını geliştirmiştir.

 

 

 

UZMAK MAKİNA
İstanbul Deri Org. Yan Sanayi Böl. XXV. Yol (Blok) No:18-19 Aydınlı Orhanlı Mevkii 34957 Tuzla / İSTANBULTelefon(0216) 591 06 50 : Faks: 591 06 51 info@uzmakmakina.com Tüm Hakları Saklıdır Ballad Reklam